0

Fast Ferment

Som jag beskrivit i inlägget om min flasktvättare gillar jag flaskor och kommer troligen inte gå över till fat på ett tag. Flasktvätt är tråkigt men det problemet är nu löst så då var nästa steg att få till en jämnare kolsyra och rent allmänt optimera flaskningen.

Mina första flaskningar följde ungefär samma metod:

 1. Kallkrascha jästunnan
 2. Försiktigt öppna locket (trångt som f*n i kylskåpet)
 3. Montera slang och flaskfyllare på kranen
 4. Ställ en stor plastback på golvet för att samla upp allt som rinner över
 5. Nu är det rejält trångt eftersom kylskåpet står i tvättstugan
 6. Fyll flaskor med öl och lite socker
 7. Svär över att det följer med för mycket skräp från botten
 8. Gråt lite över att så mycket öl blir kvar för att inte få med ännu mer skräp

Jag gick sedan över till att använda hävert istället för att tappa från kranen men kyskåpet är fortfarande trångt och häverten vrider sig hela tiden och suger luft eftersom man inte vill köra ner den i botten. Kort sagt: Fortfarande inte imponerad.

Många tappar över ölen till en ny jästunna i samband med flaskningen. Sockret för priming blir då bra blandat och ev skräp / jäst som följer med blir blandat så inte allt åker ner i några få flaskor. Det som talar emot den här metoden är risken för syresättning och infektioner som jag läst om en hel del som drabbats av så jag har aldrig varit sugen på att testa.

När jag först läste om FastFerment insåg jag att förutom att det var en pryl jag inte hade (och därmed behövde) så borde den göra flaskningen mycket enklare och det tycker jag verkligen att det har blivit.

 1. När jäsningen är klar, stäng kranen
 2. Flytta FastFerment till lämplig plats med gott om utrymme (dvs köket i mitt fall). Kranen är stängd så inget sediment kan grumla upp
 3. Rör ner sockerlösning i FastFerment och rör runt försiktigt (undvik att skrapa mot kanterna)
 4. Skruva loss jästbehållaren (jästen är lätt att tvätta och återanvända)
 5. Montera nippeln med slang och flaskfyllare
 6. Flaska

Det kan vara inbillning men jag tycker jäsningen kommer igång snabbare och att ölen jäser ut fortare än med vanlig jästunna. Någon orsak finns det ju att kommersiella bryggerier använder koniska jäskärl och inte tunnor med platt botten.

Finns det några nackdelar då förutom priset (1600kr inkl bärsele och golvställning)?

Det är en hel del saker att montera och rengöra första gången. Jag rekommenderar att man gör det dagen innan man skall använda den första gången. Då kan man även testa att det inte läcker någonstans (mer om det längre ner). Det följer med två små rullar med gängtejp och de använder man slut på vid monteringen så extra gängtejp måste man ha hemma i fortsättningen.

Många har klagat på att locket inte är tätt men när man gör som det står i manualen (stäng och öppna locket ett antal gånger) så blir det tätt.

Det följer med två gängade ringar för att montera jästbehållare / slangnippel. Den ena av dem verkar vara för liten så då är det omöjligt att få det tätt. Man behöver bara en ring så det är inget problem. Jag borde reklamera det men har inte hunnit. Edit: Det var bara lite gjutskägg så 5 minuter med en vass kniv löste problemet.

Det är bra att vara två personer för att flytta den. En person klarar av att lyfta den mha bärselen men det är svårt att få med sig golvställningen. Det går såklart att lösa med några snörstumpar om man måste. Edit: Det går utmärkt att bära den i golvställningen så strunta i att köpa bärselen.

Rengöring & desinficering tar längre tid än med en jästunna men i mitt fall sparar jag in den tiden när jag skall fylla flaskorna. Dessutom har jag ändå en del dödtid när vörten kokar så för mig är det inget problem.

Man har ingen tappkran så det är svårt att löpande under jäsningen tappa ur lite öl för mätning av SG. Locket skruvar man på ganska hårt för att få det tätt och risken för infektion är såklart större om man skall stoppa ner en ”thief” eller halva armen för att få upp några ml mha en pipett. Min lösning är en BeerBug men de är inte heller gratis. Jag antar att man kan montera en kran fast då blir det en sak till att rengöra och montera.
Edit: Jag tröttnade på att det var svårt att rengöra gängan för temperaturröret så jag borrade ur det och monterade en tappkran istället. Två problem lösta på ett enkelt sätt.

Uppdatering:
Numera finns en isolerad ”jacka” att köpa till FastFerment. Den har färdiga fack för att stoppa in frysta PET-flaskor och man kan därmed jäsa kallare än rumstemperatur utan kylskåp. Det är inget jag testat men det är nog bara en tidsfråga innan jag köper en ”FastFerment Insulated Jacket” för ca 600kr.

 

Överkurs – Dumpning av jäst innan jäsningen är klar

Om man av någon anledning vill dumpa jästen innan jäsningen är helt klar (om jästen förökat sig så mycket att jästbehållaren är full, jästen skall återanvändas etc) så är det enkelt att stänga kranen, ta bort jästbehållaren och sedan skruva dit den igen men det är några saker att tänka på:

Som manualen säger bör man ha en skål under behållaren för det rinner ut lite (= nån matsked). Jästslurryn i behållaren blir rejält kompakt så det verkar som att höjden på jästunnan verkligen ser till att trycka ihop jästen och det är inte den där rätt lösa sörjan jag haft flera gånger i vanliga jästunnor. Slurryn var faktiskt så kompakt att jag var tvungen att hälla tillbaks lite öl för att skölja ur allt (jag tänkte tvätta och spara jästen). De skadar inte om man redan innan har kokat och kylt någon liter vatten för att blanda med slurryn så det är lättare att tvätta den.

Det har diskuterats en del att man får in en liter luft i ölen när man monterar tillbaks behållaren. Jag rengjorde en tratt som jag använde för att först fylla behållaren med öl från tunnan men det var lite väl trångt mellan ventilen och arbetsbänken pga att ”lampskärmen” (golvställningen) inte är så hög så jag tog bort den och använde min SodaStreamer för att fylla jästbehållaren med CO2 istället för luft. I fortsättningen kommer jag nog köra enbart med CO2.

Öppna ventilen försiktigt! Luft sugs ner i tunnan och om ölen rinner ner i jästbehållaren för fort kommer all (icke steril) vätska i jäsröret åka ner i tunnan. Ett tips är att öppna locket på tunnan först så all luft inte går in via jäsröret.

Enklast är förstås att ge tusan i att dumpa jästen innan det är dags att tappa på flaska.

Andreas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *