Utrustning

Jag gillar tekniska prylar så jag har definitivt mer prylar än vad man kan behöva med tanke på hur kort tid jag bryggt öl men prylarna är en stor del av nöjet så jag skäms inte ett dugg för den här listan.

Braumeister 20L (på väg att säljas efter inköp av en BM10 istället)
Jag jobbar mycket och reser en hel del och förutom ölbryggning finns det annat som tar en hel del tid så jag kom tidigt fram till att om jag skall hinna göra öl måste jag göra allt jag kan för att optimera bryggdagen. Jag ville dessutom minimera ”skit bakom spakarna” för att kunna testa olika recept och ingredienser och veta att det var de och inte jag som gjorde att två bryggningar ger olika resultat. Braumeistern är verkligen inte billig men jag räknar med att den håller i många år och är lite skillnaden mellan att hinna brygga eller inte.

Braumeister 10L
Jag brygger i köket och när det är dags att diska så är min BM20 lite väl stor och krånglig att hantera. I slutet av 2016 köpte jag därför en BM10 som jag hittills är väldigt nöjd med. Fördelen är även att den fylld med vört är så liten att jag lätt lyfter ut den på trappen när jag skall koka. Alla delar förutom själva bryggaren går dessutom in i diskmaskinen.

Bielmeier 400 (används knappt längre)
Det här var den första delen i bryggutrustningen jag köpte. Efter mängder med läsande på bloggar och forum bestämde jag mig för den här istället för en vanlig gryta och separat platta. Skulle jag gjort samma val idag? Nja, kanske inte. Jag gillar Bielmeiern men vatten och elektronik är en dålig kombination så den är helt klart svårare att diska än en rostfri gryta som man kör på spisen eller en separat platta. Jag köpte senare ett Braumeister bryggverk men jag använder fortfarande Bielmeiern för att värma lakvatten eller när jag gör batcher som är för små för Braumeistern. Tanken är att koppla in en STC-1000 så lakvattnet har rätt temperatur men det har inte hunnits med än. Pga hur elen är dragen i huset riskerar jag att bränna en säkring om jag kör spisen i köket samtidigt som Braumeistern så det är praktiskt att kunna köra båda kokarna på varsin fas.

Sous Vide-maskin från Sansaire
Förutom att den är bra att laga mat med är den riktigt bra på att värma lakvatten. Jag fyller en 15-liters jästunna med vatten och ”Vidar” ser till att lakvattnet värms upp och håller rätt temperatur när det är dags för lakning.

Refraktometer
Mina tankar om detta oumbärliga mätverktyg finns här

BeerSmith
Som nybörjare behöver man all hjälp man kan få och detta program som nog de flesta bryggare känner till har verkligen hjälpt mig en massa. Förutom att det är en hjälp för att skapa recept och hålla reda på allt under själva bryggningen så finns det en stor receptdatabas som inspiration och jag håller även reda på ”lagersaldo” av mina råvaror så det är lätt att veta vad man behöver köpa (eller inte). Jag har gjort en egen brygginstruktion för BeerSmith som hjälper till på bryggdagen så man kommer ihåg allt som skall göra och de mätvärden jag vill spara. Info om rapporten hittar du här.

BeerBug
Kul sak som löpande under jäsningen mäter SG (samt temperatur). I princip är BeerBug en våg som mäter densiteten i den jäsande vörten. Från huvudenheten går en tunn fiskelina ner till en tyngd ner i vörten. BeerBug är uppkopplad på ditt wlan och laddar med jämna mellanrum upp mätvärden så man från mobilen eller en browser kan följa hur jäsningen går. De specifika värdena går nog inte riktigt att lita på men kurvan gör att man enkelt kan se när jäsningen verkar ha stannat av. De flesta klarar sig utmärkt utan en BeerBug. Jag gillar mätvärden och efter att jag köpte en Fast Ferment är det svårare att ta ut en liten mängd vört för att ta ett SG-värde så BeerBug stillar min nyfikenhet rätt bra. Mer info finns här.

Flasktvättare
Jag gillar att ha öl på flaska och kommer nog inte gå över till fat men jag avskyr att tvätta flaskor så då byggde jag den här prylen.

Corneliusfat…
Jag vet! Flera av mina inlägg handlar om att jag gillar flaskor och inte har plats för fat men till slut gav jag upp och köpte några 9-litersfat. Triggern var inte flaskningen utan att ett kylskåp i källaren blev ledigt och jag därmed fick plats för några fat. Flaskorna kommer fortfarande användas för saker som skall långlagras men merparten av det jag brygger går åt rätt fort…

FastFerment
Bra köp? Absolut. Mer info här

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *