0

Tvättmaskin för fat

Jag vet att jag i flera tidigare inlägg sagt att jag inte vill ha fat eftersom jag gillar flaskor. Det stämmer visserligen fortfarande men efter ett antal batcher med väldigt ojämn kolsyra ruttnade jag och bestämde mig för att ändå köpa fat. Tanken är att tappa på fat för att kolsyra och sedan flasktappa när fatet behövs. Dels har man troligen hunnit dricka en del så det inte är 20 liter att tappa på flaskor och kolsyran är som man vill ha den.

Manuell diskning avskyr jag fortfarande så jag visste att rengöring av fat var något jag skulle ge mig på att automatisera. Istället för att bygga något valde jag efter en hel del funderade att köpa en färdig ”tvättmaskin” för fat. Principen för tvättaren är väldigt enkel men jag visste från mitt bygge av flasktvättaren att det är svårt att hitta lämpliga pumpar till rimligt pris och för 1295kr på Humlegården var det inte värt tiden att bygga något själv.

Förutom tvättaren köpte jag en meter armerad slang, en t-koppling samt fatkopplingar så rören i fatet rengörs samtidigt som resten. Totalt landar det då på 1400kr.

Funkar det och är det värt kostnaden?
Typ, och ja. Tvättaren gör helt klart sitt jobb men det är några saker att tänka på och det krävs några små modifieringar för att få den perfekt.

  • Om den sista slatten öl har torkat in biter inte tvättaren på det så det gäller att skölja ut faten direkt när de är tomma. Kanske att man kan fylla dem med vatten tills man har tid att tvätta dem mer noggrant. Så länge som smutsen hålls fuktig klarar trycket i tvättaren av att skölja bort den.
  • Pumpen är lite för klen för att tvätta fatet samtidigt som man har båda fatkopplingarna anslutna. Jag brukar börja rengöringen utan fatkopplingar och sedan köra med en koppling ansluten i taget.
  • Ställningen som fatet står på vid rengöringen är inte speciellt bra gjord. Om man som jag har kulkopplingar på faten står fatet lite snett när kopplingarna är anslutna. Tanken är nog att man skall byta ut spolröret mot en nippel som enbart rengör rören men det är för krångligt för att vara praktiskt. Min lösning är att köra utan ställningen och ställa fatet på låsklackarna som håller fast ställningen. Fatet står rätt stabilt och det är lättare sätta dit / ta bort fatkopplingarna. Troligen är det bara en tidsfråga innan någon av plastbitarna bryts av så jag kommer troligen förstärka dem med lite Sugru eller fixa till något man trär över dem.
  • Tvättaren har ingen kran eller smidigt sätt att tömmas och man riskerar att göra golvet rejält blött när man skall hälla ur vattnet. Jag har läst om andra som monterat en vanlig tappkran för jästunnor och det var min plan men jag hittade ingen riktigt bra placering för ett så stort borrhål. Min lösning blev att borra ett hål som har rätt dimension för gummitätningen till ett jäsrör och använda jäsröret som plugg. Öppningen på jäsröret är ovanför vätskenivån så inget läcker ut och man behöver bara dra ut jäsröret för att vattnet skall rinna ut. Genom att borra hålet på exakt rätt ställe löser man problemet med att pumpen inte står speciellt stabilt på botten av tvättaren. Jäsrörets tätning fungerar som en liten stoppklack som gör att pumpen inte halkar runt lika mycket. Jäsröret är helt klart lite i vägen när man skall manövrera dit fatet men det är fullt hanterbart.
  • Pumpen har ingen strömbrytare så en fjärrbrytare underlättar en hel del. Jag förstår tänket med att en dränkbar pump per definition inkluderar ström och vatten och en strömbrytare är en potentiell risk. Problemet är att man då kommer sätta i och dra ur en stickpropp när man är blöt om händerna så fjärrbrytaren känns säkrare.

Sammanfattningen är att jag är nöjd med inköpet. Det tar en liten stund att plocka fram allt men jag har haft en del infekterade öl så jag vill verkligen att faten är rena innan nästa omgång öl skall tappas. Det är sällan som ett fat blir tomt samtidigt som nästa bryggning är redo att tappas men nu kommer jag väl rengjorda fat som bara behöver en behandling med StarSan innan tappning. Desinficering använder jag inte tvättaren till utan kör en enkel metod med en PET-flaska. Mer om det inom kort.

Andreas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *