1

Flasktvättare

Under sommaren har jag monterat hyllor i min man-cave för att samla alla ölprylar på ett ställe och enklare plocka fram / städa undan. Jag gjorde några bryggningar i början av året, mest för att jag hade råvaror som började bli gamla och jag ville testa några saker med utrustningen. Efter bryggningarna tog all tid slut och det fanns inte en chans att hinna tappa på flaska så det slutade med att jag helt enkelt hällde ut allt. Tragiskt men ändå rätt beslut.

Nåja, nu har jag städat bland ölprylarna och det skall bli lättare att både brygga och städa undan. Det största problemet nu är flaskningen. Jag har funderat och räknat en hel del på om jag skall skaffa corneliusfat men kommer hela tiden tillbaks till att jag gillar flaskor. Det är enklare att ha flera sorter i kylen och ett fat tar lika stor plats oavsett om det är fullt eller tomt samt att jag i mina två ölkylskåp inte skulle få plats med mer än totalt 4 fat. Ergo, flaskor är det jag kommer fortsätta med och då är det problemen med flaskning jag skall lösa.

Redan i våras beställde jag en flasktvättare men det är först nu jag haft tid att fundera på hur den skall kopplas in. I sitt grundutförande är den tänkt att koppla på en vattenkran men jag vill kunna använda den för både PBW och Saniclean (som StarSan fast skummar inte) så då behövs en pump och någon plastback för att få till cirkulation av rengöringsmedlet.

Inköpslista

 • Flasktvättare, $35 + Flaskhållare, $28 (2st) = 1350kr ($162 inkl. frakt)
  Edit: Beställ två flasktvättare så har du en för rengöring och en för att skölja med rent vatten.
  Edit2: Humlegården säljer numera flasktvättaren så man slipper dyr frakt från US.
 • Dränkbar pump = 499kr
 • Plastback, SmartStore Classic 24 (50x39x18) = 120kr
 • Bordgenomföring 38mm (2-3st) = 90kr
 • Krananslutning 1” = 30kr
 • Gardena slanganslutning (försök hitta en koppling som går dra igenom bordgenomföringen)= 30kr
 • 90-graders vinkel = 80kr
  Länken går till en skarv och inte en vinkelkoppling men då vet ni vad ni letar efter. Jag hade redan en sådan hemma men vilket 90-graderskoppling som helst borde funka.
 • Edit: En sån här koppling är väldigt smidig för att koppla vatten till tvättaren
 • Jästunna = 0kr (det har man ju ofta ett gäng hemma ändå)
 • Summa: ca 2200kr (2500kr om man köper från Humlegården).

Montering

 1. Ställ plastbacken på jästunnan och lägg i flasktvättarenIMG_9134
 2. Markera var genomföringarna skall vara och borra hålen med en hålsåg.
  Ett tips är att lossa de gängade ringarna från genomföringarna och använda ringarna för att mäta in var hålen skall vara. Man vill ha dem så nära kanten som möjligt så de håller plastbacken på plats ovanpå jästunnan men de får inte vara i vägen för flasksköljaren.
  Jag använde tre genomföringar; två för att hålla backen på plats och en för att få så stor radie som möjligt på slangen. Det går säkert använda mindre genomföringar men jag ville ha maximalt med flöde ut ur backen.
 3. Rensa borrhålen med en kniv och montera genomföringarna
 4. Kapa slangen så den precis räcker fram till ”sin” genomföring
 5. Kapa utloppsröret på pumpen så krananslutningen kan skruvas fastIMG_9137
 6. Montera den avklippta slangbiten på snabbkopplingen och sedan på pumpen
 7. Ställ ner pumpen i jästunnan. Ställ plastbacken över tunnan så slangen sticker upp ur genomföringen
 8. Kapa slangen och montera 90-gradersvinkeln
 9. Fyll tunnan med vatten och provkör (utomhus, om inte taket i köket behöver spolas av).
 10. Munstyckena på flasksköljaren kan ha lite skräp kvar från gjutningen men det är lätt att ta bort med en 1,5mm-borr (har jag för mig, kan vara 2mm så testa själv). Stå utomhus så du kan kontrollera / justera munstyckena tills de har en jämn stråle som sprutar rakt uppåt.
 11. Klart

Användning

Vid demontering lirkar man ner handen i tunnan och lossar gardenakopplingen från pumpen. Plastbacken är lite jobbig att förvara eftersom den har tre rör som sticker ner men jag ställer den i en likadan plastback fast modellen högre så kan man förvara flaskhållarna underst i den stora backen. Man kan såklart demontera genomföringar och kopplingar om man har ont om utrymme.

För den pumpen jag köpte så vill man ha minst 11 liter vätska i jästunnan (när pumpen är i tunnan). Mindre än det och den verkar suga lite luft genom något luftningshål och riskerar att kavitera en stund innan all luft är borta.

Man kan använda Chemipro OXI eller VWP som både rengör och desinficerar så slipper man efterskölja men pumpen är inte godkänd för dricksvatten så det känns bättre att enbart köra med PBW och sedan koppla trädgårdsslangen på tvättaren för att skölja med rent vatten utan att använda pumpen. Troligen kommer jag ändå tvätta igenom alla flaskor och förvara dem rengjorda (men såklart inte desinficerade) och redo för användning när en flaskning skall ske.
Edit: Jag har numera två flasktvättare så en är kopplad till pump för PBW och den andra till vattenkran för ursköljning.

Ett tips är att köpa en fjärrstyrd strömbrytare eftersom pumpen annars måste startas / stoppas genom att rycka ur sladden.

 

Slutledning

Är det värt drygt 2000kr och en del jobb? Ärligt talat så vet jag inte eftersom jag inte testat den i ”produktion” än men allt som underlättar flaskningen är välkommet. Om ni är flera som brygger kan man gå ihop och ha delad vårdnad om en tvättare. Det flesta av oss behöver inte tvätta flaskor varje dag och man brukar veta att man skall tappa på flaska några veckor innan det skall ske.

Edit: Ja. Det är lätt värt det. Tvättaren fungerar väldigt bra. Det tar lite tid att rigga och det är en del saker att förvara men handdiska flaskor är bland det tråkigaste jag vet. Om man har flaskor som har rejält ingrodd smuts är det bara att köra PBW längre tid. Normalt kör jag PBW 10-15 min. Dvs ca den tid det tar att skölja flaskorna med rent vatten, ta ur dem ur hållaren och fylla på med nya flaskor. Man kanske inte sparar massor med tid mot att diska för hand men det är inte lika slitigt.

Jag ser fram emot att alltid ha ett rejält lager rengjorda flaskor som bara behöver en lätt dusch StarSan i samband med flaskningen. Dessutom är en stor del av nöjet med ölbryggning som hobby att man kan bygga ihop såna här prylar.

 

Det här med pumpar

Att hitta en lämplig pump var inte helt lätt. Jag hade en länspump för båtbruk liggande (båten såld innan pumpen installerades) och eftersom den är dränkbar borde installationen bli rätt enkel. Troligen blir den överhettad om man inte kör den med kallvatten men PBW funkar även kallt så det skall inte vara ett problem eftersom det bara är att köra lite längre. En snabb inkoppling i köket visade att länspumpen hade för lågt tryck så kraftigare prylar behövs. Att köpa en pump gjord för ölbryggning är inte aktuellt eftersom de kostar ca 2000kr så jag började läsa på om dränkbara pumpar som säljs lite överallt (Biltema, Jula, Bauhaus etc). Problemet med dem är att de är gjorda för att pumpa stor volym men med ganska lågt tryck. De får inte heller pumpa vätska som är varmare än 35-grader och skall inte användas för dricksvatten så jag antar att plasterna i dem inte reagerar så positivt på PBW. Letandet fortsatte…tills jag gav upp och testade en dränkbar pump. Jag hade redan två såna pumpar hemma för att tömma regntunnor så att testa kostade inget. De jag redan hade var av det klenare slaget men hade helt klart tillräcklig kapacitet för att ge en godkänd stråle in i varje flaska. Pumparna har jag köpt på Bauhaus för strax under 500kr har följande specifikation: 7000 liter / timma, Max pumphöjd 5 meter, 350W.

Jag ville verkligen inte använda mina smutsiga regnvattenpumpar för flaskrengöring så en ny pump köptes in och då kunde jag passa på att köpa en som hade en pumphöjd på 8 meter (= bättre tryck).Dränkbar vattenpump DP 501

Jag köpte den här pumpen: Biltema DP501 för 499kr.
Ett tag var jag inne på deras DP1001 eftersom den har ett pumphus i rostfritt stål och borde bättre klara av rengöringsmedel men impellern var ändå gjord i plast och DP501 var billigare men framförallt mindre och lättare att hantera. Jula har även en pump som är intressant eftersom den har en minsta vätskedjup på bara 5 mm så man borde klara sig med mindre mängd PBW men PBW är inte skitdyrt och större volym i cirkulation gör att pumpen inte blir överhettad lika fort.

Andreas

en kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *