0

Refraktometern, en riktigt bra pryl

Jag har svårt att förstå de som brygger utan att ha en refraktometer, men troligen har inte alla samma fetisch som jag har för statistik och mätvärden. Vid min första bryggning hade jag redan skaffat en refraktometer eftersom jag visste att jag annars skulle ta så många prov med hydrometern att det knappt skulle bli någon öl kvar att tappa upp på flaska.

Jodå, jag använder fortfarande en hydrometer och den är min referensmätare för OG och FG eftersom hydrometern ger fel värde när vörten börjat jäsa och jag vill använda samma mätare för båda dessa viktiga mätpunkter.

Så varför gillar jag då refraktometern om jag ändå inte “litar” på den?
När jag brygger gör jag många mätningar på SG. Jag mäter i slutet av mäskningen, first runnings samt efter varje tillsats av lakvatten så jag vet när jag fått rätt SG på pre-boil. Innan kokning har jag troligen mätt SG 4-5 gånger. Onödigt? Kanske det men för mig är mätningar ett sätt att lära sig processen och förhoppningsvis bli bättre på att brygga öl.

När sedan kokningen är i slutfasen mäter jag igen för att se om det behövs mer vatten för att få rätt OG. Skulle jag göra denna mätning med en hydrometer har värdet redan ändrats när provet kylts ner till 20 grader och just i slutet av kokningen har man rätt mycket annat att hålla reda på så att snabbt få veta läget är viktigt.

Ni som är erfarna och har full koll på bryggutrustningen behöver kanske inte mäta en massa för ni vet hur mycket som kokar bort. Själv är jag rätt ny så jag måste lita mer på mätvärden än erfarenhet.

Jag vet att refraktometern visar fel värden när det är alkohol i vörten/ölen men jodå, även under jäsningen använder jag min kära mätare. Det absoluta värdet, som är fel, är inte så intressant men om jag mäter varje dag och värdet inte har ändrats på några dagar är jag rätt säker på att jäsningen är klar och det är dags för torrhumling.

Självklart kan man göra dessa mätningar med en hydrometer men man tappar ca 1dl per mätning. 5 mätningar = 0,5 liter = 1 öl = för stor förlust. Återigen, behöver man verkligen mäta så ofta då? Det är bara att ösa ner jästen, vänta en vecka, torrhumla en vecka och tappa sedan upp. Så är det men jag GILLAR mina mätvärden. De hjälper mig förstå vad som händer där inne i tunnan och det ger mig en utmärkt orsak att gå ner i källaren och “ta hand om min öl” trots att både jag och ölen vet att just nu är det jästen som har ansvaret och min del i processen är avklarad.

Så jo, kanske förstår jag bryggare som inte har en refraktometer men ganska motvilligt och jag tycker de missar en bra källa till information.

Andreas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *