4

Frysning av jäst

Jäst är ofta en rätt dyr ingrediens när man brygger öl så jag har länge funderat på att kunna dela ett rör med flytande jäst på flera bryggningar. Förra helgen hade jag tänkt brygga öl men av olika anledningar blev det inte av så nu hade jag en förkultur som jag inte verkade kunna använda. Förkulturen var gjord på torrjäst (US05) och jag vet att man normalt inte behöver / skall göra en förkultur på torrjäst men förpackningen var ganska nära utgångsdatum och en förkultur är rätt enkel att göra så jag ville ge min tilltänkta vört lite bättre förutsättningar.

Istället för att bara kasta ut förkulturen bestämde jag mig för att testa jästfrysning för första gången. Jag hade ju ändå en rejäl omgång jäst som ändå bara kostat 30 spänn + lite DME. Övriga saker för frysningen var redan inköpta i väntan på ett bra tillfälle.

Jag hittade en bra guide på Lindh Craft Beer så det är ingen mening att jag repeterar stegen i den här postningen men några ytterligare kommentarer kan vara på sin plats.

Det går åt fler provrör än man tror
Jag hade gjort en förkultur på en påse US05, 1 liter vatten och 100g DME. Efter två dygns tillväxt mha magnetomrörare och sedan två dygn i kylskåp hade jag ca 1,5dl jästslurry. Förutom ett tomt provrör från en tidigare bryggning hade jag 6st provrör som jag tiggt till mig från ett apotek och eftersom man blandar slurryn med glycerol och inte vill fylla dem helt gjorde jag bara av med lite drygt hälften av slurryn. Det här är nog inget problem när jag fryser in jäst ”på riktigt” för då är tanken att dela ett rör på 2-3 bryggningar.

Slurry och glycerol skiktas
Redan efter en timma i frysen hade slurryn sjunkit till botten och verkade inte ha några som helst planer på att blanda sig igen. Jag skruvade åt korkarna skakade (försiktigt) och lossade lite på korkarna igen. Ibland blir jag lite trött på hur känslig och bråkig jäst kan vara. Är det så här krångligt kommer jag ju behöva bygga någon form av omrörare som kan vara med i frysen men det känns lite väl extremt. Målet är att enkelt kunna dela ett jäströr. Nu har jag ju bestämt mig för att det här skall fungera så jag kan ta att behöva vara barnvakt den här gången men det påverkar helt klart hur intresserad jag är av att göra om övningen.

Enligt en del googlande kom jag fram till att man vill man frysa in saker snabbt för att få små iskristaller och det är viktigt eftersom små kristaller gör mindre skada på cellerna i jästen.
Diskussion på SBHF | Samt en mer medicinsk diskussion

2015-01-21 16.17.47

Efter 20 min i frysen

2015-01-21 18.03.14

Efter 3 timmar i frysen

 

Slutledning
Jag kommer troligen inte börja ägna mig åt att tvätta jäst från tidigare bryggningar och jag kommer nog inte heller först odla upp ett helt rör för att sedan dela upp det på mängder med rör. Så dyrt är det inte med jäst och det är ändå en del jobb med förkulturer, jobb som man kan lägga på att brygga öl istället. Jag vill dessutom använda jäst som är så nära generation noll som möjligt. Efter ett antal jäsningar ändras jästens egenskaper och med tanke på hur mycket tid man lägger på att brygga en omgång öl är jag inte intresserad av att få sämre resultat bara för att spara några tior. Man lägger tusentals kronor på utrustning så det gäller att spara pengar på rätt ställe.

Det jag är mer intresserad av är att kunna ha flytande jäst hemma och att få en jästkostnad på 20-30kr / batch istället för 70-80kr. Tanken är då att när jag skall brygga så öppnar jag ett nytt rör och gör en förkultur på en tredjedel av röret. Det borde bli tillräckligt med jästceller för en normal bryggning av det. Resterande jäst delas upp på två provrör, blandas med glycerol och får bo i frysen i väntan på nästa bryggning.

Min frysta US05 får hålla sig kallt ett tag och sedan kommer jag tina upp den och göra en förkultur för att se om frysningen fungerat eller om jag har förvarat några miljarder jästlik i onödan. Det känns bättre att testa det här på jäst man inte är så rädd om. Förutom att dela inköpt jäst finns även tanken på att odla upp och använda jäst från öl jag köpt. Jag har tidigare testat att göra en förkultur från bottensatsen i en öl från Skottland som jag gillar och när man väl gör det jobbet är det trevligt om man har en metod för infrysning som man vet att den fungerar.

 

Andreas

4 kommentarer

  1. Hej Andreas, du inspirerade mig så mycket när vi träffades i Las Vegas och du berättade om ditt nya ölintresse och ”maskin” att jag nu köpt en Grainfather 🙂

    • Bra fråga. Jag var tvungen att tänka till varför jag skrev så och har faktiskt glömt bort det. Jag antar att det var för att vätskan, om den expanderade väldigt mycket inte skulle spräcka provrören och istället läcka ut. Det hände aldrig så jag antar att man inte behöver ha korkarna löst så länge som man inte fyller för mycket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *