0

Hot Scotchy alternativt Hot Scotchie

Hot Scotchy upptäckte jag när jag satt och kollade på bryggfilmer på YouTube och bestämde mig för att det där måste jag testa. Jag var ganska övertygad om att det inte skulle vara så gott och att det var synd att förstöra god whisky men testa måste man ju göra.

Vad är det då?
När mäskningen är klar, men innan man börjar koka tar man en del av vörten och blandar med whisky. Jag blandar typ 50/50 men det är enklare att börja med en mindre del whisky än att behöva hälla i mer vört för att det blev för starkt. Personligen tycker jag inte att vört är speciellt gott men när man blandar den söta vörten med whisky blir det faktiskt riktigt trevligt. Vörten tonar ner alkoholen i whiskyn och whiskyn tar fram sötman i vörten. Det behöver inte vara Skotsk whisky; jag har testat Bourbon och det funkar bra det med.

Det är väl inte världens bästa idé att dra i sig en massa alkohol när man brygger öl men just det här tycker jag är en lite kul tradition som passar bra i ”halvtid” av bryggningen innan man skall börja laka och koka. Står man dessutom utomhus och det inte är varmt så skadar det inte att få något varmt att dricka? Om man inte kan hantera alkohol kanske ölbryggning är fel hobby.

Hot Scotchy är numera inlagd i den brygginstruktion jag skriver ut från BeerSmith.

Mer info hittar du här och här
Videon finns här. Spola fram till 25:05 om du inte orkar kolla på hela klippet.

Andreas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *