0

Anpassad brygginstruktion för BeerSmith

Jag som många andra använder BeerSmith för mina recept, ingredienser mm. En av de riktigt bra funktionerna är att man kan få en utskriven brygginstruktion som man följer på bryggdagen. Det är lätt att glömma ett steg, en ingrediens eller att ta ett mätvärde. Framförallt när man är nybörjare.

En del av stegen i denna ”Brew Steps” är lite fåniga, typ ”Clean and Prepare Brewing Equipment” eller ”Drink and enjoy!” och en del (för mig) viktiga steg och mätpunkter saknas så jag har hackat ihop en egen mall som jag använder istället för den inbyggda. Det här är ju finessen med att ha allt i en databas som BeerSmith; man kan vrida och vända på informationen som man själv vill.

Rapporterna görs i HTML och BeerSmith bygger på XML i ett öppet och standardiserat (nåja) format som heter beerxml (ja, faktiskt) så det är relativt enkelt att komma fram till hur man får in ett visst fält i rapporten.

Min rapport hittar du här: BS BrewSheet

Exempel från rapporten
bs_brewsteps

Gör så här för att få in den i BeerSmith

 1. Ladda ner filen och öppna den i din favoriteditor så du ser att det inte är något virus eller annat skräp du laddat ner
 2. Flytta filen till C:\Users\DIN_ANVÄNDARE\Documents\BeerSmith2\Reports (jag kör Windows, finns säkert ett motsvarande ställe i en Mac)
 3. Starta BeersSmith och gå till Tools -> Options
 4. Gå till Reports och välj ”Add Report”
 5. Ge rapporten ett bra namn, typ Min brygglogg
 6. Välj HTML samt leta reda på filen
 7. Ok två gånger så du kommer tillbaks till huvudfönstret
 8. Leta reda på ett recept och markera det
 9. Om du inte har ”preview” aktiverat gör du det på ”View -> Preview on Bottom / Right”
 10. Längst till höger på listen som skiljer receptlistan och själva receptet kan du nu välja ”Min brygglogg”
 11. Klicka på ”Print” så får du fram din nya fina rapport
 12. Om du inte är nöjd är det bara att redigera HTML-filen. Det finns en hel del tips på BeerSmiths site.
 13. Skriv ut och brygg öl.

Edit:

Det finns en knapp i BS som heter ”Brew Steps” (längst upp till höger i fönstret). Jag har inte hittat någon inställning i BS för att ändra så det är min egen rapport som laddas när jag använder den funktionen men man kan byta ut den fil som BS laddar när man trycker på knappen.
Filen som skall bytas ut finns i installationsmappen för BS och heter ”NewBrewsheet.htm”. Ett tips är att byta namn på den filen och sedan kopiera in din egen. Det är lite bökigt att behöva göra om det varenda gång man gjort ändringar i filen men jag har inte hittat ett bättre sätt.

Andreas

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *